EcoOnline finner en perfekt partner i Storbritannien.

EcoOnline finner en perfekt partner i Storbritannien.

Published 29 juli, 2020

4 minute read

EcoOnline expanderar och stärker sin ledande position inom SaaS lösningar för säkrare arbetsplatser genom ett uppköp av Airsweb. En ledande brittisk leverantör inom miljö, hälsa och säkerhetsfrågor, med ett stort antal kända företag som kunder. Tillsammans kommer EcoOnline och Airsweb bli den ledande HSE leverantören för kunder i alla storlekar.

Airsweb är baserade i Storbritannien och är främst kända för sin molnbaserade plattform AVA som redan används i flera länder. Plattformen är enkel att installera och den är specifikt designad för att vara användarvänlig och enkel att konfigurera. Airsweb har mer än 90 stora företagskunder med sammanlagt 500,000 användare globalt.
EcoOnline är ledande inom kemikaliehantering och anpassat för allt från små och medelstora företag till större kundsegment, medan Airsweb fokuserar på Health and Safety lösningar för företag. Airsweb kommer därmed att avsevärt stärka EcoOnlines position i Storbritannien. Göran Lindö, VD på EcoOnline, är övertygad om att dessa två företag är en perfekt matchning:

"Vi har följt Airsweb under en längre tid, och vi är mycket imponerade av deras tillväxt och de kunder de har kunnat attrahera utan externt kapital, även under Covid-19. Dessutom är Airswebs teknikkapacitet och plattform toppmodern. Att gå samman med Airsweb kommer att göra det möjligt för EcoOnline att stärka vårt erbjudande gentemot företagskunder och säkra en av de ledande positionerna i Storbritannien. Vi delar verkligen också samma vision att göra varje arbetsplats säkrare, hälsosammare och mer hållbar. Allt detta via våra enkla och användarvänliga SaaS verktyg", säger Lindö.

VD på EcoOnlineVD på EcoOnline

Mark Swithenbank, VD på Airsweb, tror att företagens likheter i form av stark företagskultur och kompletterande produkter kommer att vara till nytta för samtliga kunder:

"Airsweb är mycket glada över att gå samman med EcoOnline. EcoOnline är en snabbt växande, stark mjukvaruleverantör som delar vår vision kring att leverera innovativa lösningar. Vår kombination av kompetens och erfarenhet kommer omedelbart att förbättra produktutbudet och öka kapaciteten att utveckla nya lösningar. Vi är glada över att bli en del av teamet som levererar EcoOnline-visionen", säger Mark Swithenbank.

Mark-SwithenbankVD på Airsweb


Förändrat landskap på mjukvarumarknaden
Allt fler företag inser värdet av en varaktig säkerhetskultur på arbetsplatsen genom att skapa säkrare och mer effektiva arbetsplatser, detta gäller både företaget som helhet men också deras anställda och miljön. HSEQ- (hälsa, säkerhet, miljö och kvalitet) mjukvaror underlättar denna process genom att erbjuda ett antal verktyg för att planera, hantera och implementera de bästa lösningarna för en säkrare arbetsplats.

Brist på rutiner gällande detta kan ge företag dåligt rykte och även böter, eller risk för åtal om det gäller allvarligare situationer. Trots att de flesta företagen känner till riskerna, upplever många det svårt och kostsamt att upprätthålla dessa regler och rutiner. Det finns ett stort behov av att proaktivt hantera det omfattande miljö-, hälso- och säkerhetsansvaret på arbetsplatsen. Förhoppnings kan en digital plattform, där man kan skapa processer och fördela ansvar på ett enkelt och effektivt sätt, vara en lösning på just detta.

Enligt en global undersökning från 2019, genomförd av den oberoende forskningsbyrån Verdantix, svarade 78% av de 403 som deltog att separata IT-lösningar mellan olika avdelningar eller anläggningar var ett tydligt hinder för att uppnå ett bra samarbete inom deras HSE-strategi.

Ett framtidssäkrat företag
Under 2017, möjliggjorde kapitalinvesteringar från Summa Equity flera uppköp som gav EcoOnline tillträde till fler marknader och ett breddat produktutbud. I februari 2020 säkrade EcoOnline nytt kapital från Summa Equity och Goldman Sachs, vilket har givit ytterligare möjligheter att investera i produkter och tillväxt.

"Tanken bakom Goldman Sachs och Summa Equity investeringarna var att stödja EcoOnline i deras resa mot att inta positionen som ledande inom SaaS mjukvaror för HSEQ och kemikaliehantering inom Europa. Uppköpet av Airsweb är ett strategiskt steg i den riktningen. Vi har känt Airsweb och deras grundare ett tag nu och har varit väldigt imponerade av deras produkter och skicklighet så vi är glada att vi nu förenar oss", säger Christian Melby, CIO och partner på Summa Equity.

"Vi är glada över att se EcoOnline bygga vidare på sin ledande mjukvara för HSE och kemikaliehantering i kombination med en toppmodern HSE, Risk & Compliance-mjukvarulösning i Airsweb. Vi ser fram emot att fortsätta stödja EcoOnline under nästa tillväxtfas", säger Michael Bruun, Goldman Sachs Merchant Banking Division.

Detta förvärv går också i samklang med en av EcoOnlines grundläggande principer som är baserad på deras engagemang för FN: s mål för hållbar utveckling (SDG). EcoOnline bidrar till god hälsa och välbefinnande (SDG 3) genom att bidra till en säkrare arbetsplats genom kontroll och hantering av kemikalier och incidenter. Att hantera kemikalier korrekt minskar också den negativa miljöpåverkan av farliga utsläpp (SDG 12).

Fakta:

Om EcoOnline
EcoOnline är ett mjukvaruföretag som är specialiserat på att utveckla system för att göra arbetsplatser säkrare och kemikaliehantering enklare. Vårt huvudkontor finns i Norge och vi har verksamhet i hela EU-regionen. Vi hjälper företag att få kontroll och följa lagen – enkelt och kostnadseffektivt. Företaget grundades 2000 och har för närvarande över 6 018 kunder och 200 anställda i Storbritannien, Irland, Norge, Sverige, Danmark och Finland. EcoOnline upplever en kraftig expansion med ökad efterfrågan på sina tjänster i alla marknader.
www.ecoonline.se

Om Airsweb
Airsweb är en ledande leverantör av mjukvarulösningar (miljö, hälsa och säkerhet) med fokus på att hjälpa kunder över hela världen att hantera risker, följa regelverk och att utvecklas på ett hållbart sätt. Airsweb har mer än 90 välkända kunder med sammanlagt 500,000 användare globalt.
www.airsweb.com

Om Summa Equity
Summa Equity är ett investmentbolag med nordiskt fokus och över 1,4 miljarder euro under förvaltning. Företaget grundades 2016 och Summa Equity investerar i företag inom Resurseffektivisering, demografiförändring och i teknikbaserade företag. Summa Equity är bland de första Private Equity-företagen att åta sig att följa FN: s Globala mål för hållbar utveckling och deras investeringar speglar det målet.
www.summaequity.com

Om Goldman Sachs Merchant Banking Division
Goldman Sachs Group, Inc. grundades 1869 och är ett ledande globalt investmentbolag. Goldman Sachs Merchant Banking Division (MBD) är det primära centrumet för företagets långsiktiga investeringar. MBD är ledande i världen inom investeringar som private equity, infrastruktur, privata skulder, tillväxtkapital och fastigheter.
www.goldmansachs.com

För intervjuer eller mer information, kan du kontakta:

Göran Lindö
CEO of EcoOnline
+47 45 20 06 60
goran.lindo@ecoonline.com

Mark Swithenbank
Managing Director at Airsweb
+44 (0)151 289 6811
Mark.Swithenbank@airsweb.com

Christian Melby
Partner at Summa Equity
+47 95 81 32 77
christian.melby@summaequity.com

Joseph Stein
Media Relations at Goldman Sachs
+44 207 774 4080

 


Författare Sandra Sköld

Sandra Sköld är marknadschef för EcoOnline i Sverige. Hon har över 20 års erfarenhet av marknadsföring och kommunikation inom internationella organisationer och många olika branscher. Alla artiklar är skrivna tillsammans med EcoOnlines produktspecialister, med kunskap inom arbetsmiljöfrågor, utbildning och kemikaliehantering.