Vill du lära dig mer om kemikalier du kan träffa på i din vardag?

Lyssna på Kemikalieinspektionens Kemikaliepodden - för en kemikaliesmart vardag.

Kemikalieinspektionen erbjuder tips och råd för att du enklare ska kunna göra medvetna val i din vardag. Varje avsnitt har sitt eget fokusområde som exempelvis: kemikalier i barns vardag, kemikalier i textil och kemikalier i mensskydd. Vi har lyssnat på de fyra första avsnitten och vill verkligen tipsa er alla om det här!

Avsnitt 1: Kemikalier i hemelektronik
Vilka skadliga kemikalier kan finnas i vanlig elektronik som vi har hemma? Behöver man vara orolig om man har skruvat isär en dator tillsammans med sina barn? Och hur kan man göra för att undvika att utsättas för skadliga ämnen i onödan? Premiäravsnittet av Kemikaliepodden handlar om kemikalier i hemelektronik.

Avsnitt 2: Sexleksaker
Omkring hälften av svenskarna mellan 20 och 45 år äger sexleksaker. Men kan sexleksakerna innehålla skadliga kemikalier? Och hur kan man i så fall göra för att välja så kemikaliesäkra sexleksaker som möjligt? Detta reder vi ut i avsnitt två av Kemikaliepodden.

Avsnitt 3: Plast
Duschdraperier, trädgårdshandskar, yogamattor… Plast kan finnas lite varstans i vår vardag. Men kan det finnas skadliga ämnen i plast? Är det skillnad mellan olika sorters plast? Och hur kan man undvika att utsättas för skadliga ämnen i onödan?

Avsnitt 4: Båtbottenfärger
Ska man måla sin båtbotten eller inte? Det är en fråga som många båtägare ställer sig på våren. Hur gör man för att slippa havstulpaner och annan påväxt på skrovet samtidigt som man undviker att skada den känsliga miljön i våra sjöar och hav? Måste man måla och vilka regler gäller i olika vatten?

 

Du kan lyssna på podden här