Bara ett år efter sin kandedatexamen i IT- och informationssystem vid Universitetet i Sørøst-Norge, fick Bror Brurberg 25 år ansvar att utveckla mobillösningar för Nordens största mjukvaruföretag inom HMS och kemikaliedokumentation. Han står redan bakom två an företagets viktigaste applanseringar.

EcoOnline arbetar ständigt med att förbättra kundens användaruppevelse och tidigare i år genomgick företaget en uppgradering av den visuella profilen, nya produktnamn och ett förbättrat användargränssnitt. Som en del av denna process lanseras EcoOnlines appar också i en ny version.

– Vanligtvis gör man bara mindre ändringar i koden för en app men den här gången har vi använt ny teknik för alla EcoOnlines appar. Nu har alla appar samma användargränssnitt, vi har uppnått bättre prestanda för alla mobila enheter, färre felkällor och förmågan att lagra stora mängder data offline, förklarar utvecklaren bakom apparna, Bror Brurberg

Testat på 120 000 produkter

Kemikalier på arbetsplatsen utgör en betydande riskfaktor och företag måste följa ett omfattande regelverk. Många av EcoOnlines kunder har 10,000-tals produkter registrerade i sin kemikalieförteckning med tillhörande information i ett säkerhetsdatablad.

– En av de största utmaningarna i att skapa appversiner av EcoOnlines lösningar är hur man uppfyller både lagkrav och inte minst kundernas behov av omedelbar tillgång till information. Genom de uppdaterade apparna har vi lyckats med båda, säger Brurberg

För att klara stora mängder data, under dålig täckning och på äldre mobila enheter var lösningen att bygga apparna på Googles plattform Flutter.

Fluttertekniken ger mig bättre kontroll. Förutom färre felkällor kan jag både upptäcka och korrigera felen snabbare och enklare.

Kemikalieföretckning á la Spotify

Eftersom den använda tekniken är så ny har den unga utvecklaren fått ta reda på mycket på egen hand. Under hela utvecklingsprocessen har han varit uppmärksam på kundernas perspektiv.

– På mobil har du väldigt lite utrymme för navigering och du använder vanligtvis tummen för att navigera runt. För en så komplex programvara som EcoOnline har i sin webbversion har det varit krävande att göra anpassningar som passar en tumme men som samtidigt inte förringar användargränsnittet. Jag har inspirerats av både Spotify och Netflix för hur man enkelt kan presentera information på ett förnuftligt sätt.

Läs mer om appen för kemikalieförteckning och säkerhetsdatablad

Läs mer om appen för exponeringsregister

Som Lego

EcoOnline växer snabbt och det har varit viktigt för Brurberg att utveckla appar med mer modularitet så att det är lät att utveckla och bygga nya appar baserade på samma logik. Metoden gör redan vardagen enklare för EcoOnlies utvecklare.

– Jag samarbetar med vår utvecklingsavdelning i Irland som också har en egen app, också den byggt på Flutter. Eftersom jag har utvecklat vårt paket som lego kan vi till exempel använda samma språksystem, avslutar Brurberg.