Riskbedömning på hemmakontoret - det här gäller

EcoOnline Blogg

För att förhindra spridningen av covid-19 så har Folkhälsomyndigheten gått ut med det allmänna rådet att arbetsgivare ska erbjuda arbetstagare att arbeta hemma om det är möjligt. Vad har du som arbetstagare för rättigheter när du jobbar hemifrån, och vilka skyldigheter har arbetsgivaren?

Fler och fler flyttar hem kontoret för att förhindra spridningen av covid-19, men hur mår vi egentligen av att jobba hemma? Arbetsmiljörisker vid hemarbete är en viktig fråga som aldrig har varit mer aktuell än den är idag. Vilka rättigheter och skyldigheter har arbetsgivare och arbetstagare när det gäller arbetsmiljöregler på hemmakontoret?

För oss på EcoOnline är arbete hemifrån inget nytt, men när alla anställda helt plötsligt arbetar hemifrån blir situationen en annan. Här delar vi med oss av våra erfarenheter och råd om hemarbete, och en sammanfattning av regler både arbetsgivare och arbetstagare behöver förhålla sig till.

Viktiga regler vid hemarbete

Visste du att det är arbetsgivaren som har ansvaret för de anställdas arbetsmiljö även när de arbetar hemifrån? För att säkerställa medarbetarnas välmående, både fysiskt och psykiskt, är det viktigt att ha goda rutiner för riskbedömning anpassade efter just hemmaarbete.

Ladda ned vår steg-för-steg guide om riskbedömning speciellt anpassad till covid-19situationen

Fler detaljer kring det här hittar du i Arbetsmiljöverkets föreskrifter OSA (Organisatorisk social arbetsmiljö, AFS 2015:4) och Arbetsplatsens utformning (AFS 2009:2) som är tillämpbara även vid hemarbete.

Tips för att minska risken hemma:

 • Kom överens med chefer och kollegor om vad som gäller kring möten och avstämningar.
 • Ordna med en fast arbetsplats hemma och försök så gott det går att hålla dig till den.
 • Se till ljussättning, ljudnivå och ergonomi är förenliga med en god arbetsmiljö.
 • Följ överenskomna arbetstider och skaffa tydliga rutiner. Underskatta inte vikten av att planera in och ta raster för att röra på dig.
 • Det kan vara svårare att kommunicera när man inte fysiskt kan träffas. Ring gärna dina kollegor och stäm av och kommunicera lite oftare för att undvika missförstånd.
 • Försök ha tätare kontakt med varandra via videosamtal eller ljudsamtal även för en fika eller en virtuell after work.

Hur mår vi mentalt?

Faror på arbetsplatsen gäller inte bara den fysiska arbetsmiljön. Vissa har svårt att anpassa sig till den begränsade sociala kontakten, medan andra har svårt att synka sina arbetstider med kollegor som till exempel har barn som är hemma. Och alla kan vi ju uppleva svårigheter med att arbeta disciplinerat och skilja arbete från fritid. Att se till så att anställda mår bra och känner att de kan hålla kontakten med sitt team är en annan viktig aspekt som också bör beaktas för det mentala välbefinnandet.

På EcoOnline har vi bland annat implementerat dagliga videosamtal för att värna om teamkänslan. Några av oss kallar det en ”virtuell kaffepaus”. Dessutom har vi videosamtal av mer social karaktär som exempelvis quiz och gemensam träning.

Arbetsmiljötips för distansarbetare

Vi bad några av våra mest rutinerade distansarbetare att dela med sig av sina bästa tips för att inspirera dig att bli mer produktiv och behålla en sund balans mellan arbetsliv och fritid.
 • Stig upp i samma tid som när du gick till kontoret. Att behålla morgonrutinen kan hjälpa produktiviteten och skapa en känsla av normalitet.
 • Gör en att-göra-lista för veckan och en för varje dag för att se till att du håller fokus.
 • Klä dig som om du skulle gå till kontoret, så att du känner dig presentabel vid exempelvis videokonferenser.
 • Om du behöver kombinera hemmakontor och barnomsorg – dela upp dagen och sätt upp tydliga rutiner både för dina barn och kollegor. Kommunicera när du är tillgänglig för jobb och när du behöver spendera tid med läxläsning och lek.
 • Planera din arbetsdag inklusive pauser. Det är viktigt att ha tydliga ”öppettider” även för hemmakontoret.
 • Ät inte vid skrivbordet – se till att göra din lunchpaus till dagens lilla höjdpunkt!
 • Håll din arbetsplats ren och organiserad.


Lycka till! 😊

Visste du att EcoOnline har ett verktyg som kan hjälpa dig med riskbedömningar vad gäller din arbetsmiljö? Det innehåller exempelvis specialanpassade checklistor för att säkerställa en god arbetsmiljö på hemmakontoret. 

New call-to-action

Publicerat
06. April 2020